BUTOAIE
PANOURI
CHIPS-URI
SERVICII
 


UnicomHolding


 Chips-uri


Tehnologia clasica de obtinere a distilatelor învechite de vin (vinarsuri) presupune învechirea distilatelor un timp variabil în butoaie de stejar de mica capacitate, obisnuit între 200 si 500 litri.

Legislatia actuala din tara noastra impune învechirea distilatului de vin un timp de minim 12 luni în contact cu lemnul se stejar. Se cunoaste faptul ca cele mai bune rezultate se obtin atunci când se folosesc butoaie noi, iar durata de învechire este cât mai lunga.

Toate acestea însa ridica foarte mult costurile de productie a distilatelor învechite si imobilizeaza pe o perioada lunga spatiile de depozitare.


Din aceste motive, în ultimii ani, s-au experimentat o serie de metode rapide de învechire, care sa fie mai economice si sa dea produse a caror calitate sa fie asemanatoare cu cele obtinute prin metodele clasice.

Ideea de a nu mai pune distilatele în butoaie de stejar ci de a introduce lemnul de stejar în distilate este cunoscuta de multa vreme.
Experimente de acest gen au fost facute prin folosirea de doage taiate, scândurele de stejar sau chiar talaj de stejar. în ultimii ani, folosirea fragmentelor de stejar, cunoscute sub diferite denumiri cum ar fi chips, stix, staves, copeaux etc., de dimensiuni variate si cu grade diferite de prajire este tot mai des întâlnita, în special în tarile noi viticole.

în tara noastra, utilizarea fragmentelor din lemn de stejar pentru învechirea distilatelor este conforma cu Legea viei si vinului în sistemul organizarii comune a pietei vitivinicola nr. 244/2002.



DOWNLOAD:.

*Utilizarea fragmentelor de lemn de stejar la învechirea rapida a distilatelor.(doc)
*V.V.Cotea, S. Cosofret, O. Firu, B. Nechita
*Experimente ale Laboratorului de Oenologie al U.S.A.M.V. Iasi pentru UNICOM HOLDING.(doc)
*Utilizarea fragmentelor din lemn de stejar (chips) pentru maturarea vinurilor rosii.(doc)